Brisanje in varovanje podatkov

V dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene vam zagotavljamo trajni izbris podatkov s trdih diskov, ki nam jih podarite. Razumemo, da sta varovanje osebnih in poslovnih podatkov zelo pomembni, zato prav vsak trdi disk, ki prispe v našo delavnico v Ljubljani, trajno izbrišemo vseh informacij. S tem zagotovimo, da z računalnikov, ki jih podarimo, ni mogoče dostopati do podatkov, ki so bili na trdem disku ob vaši predaji.

Ob donaciji opreme vam lahko izdamo potrdilo o saniteti trdih diskov. Slednje je posebej zanimivo za organizacije, ki bi sicer trde diske oddale v uničenje. Več na podstrani Odpis osnovnih sredstev.

Postopek izbrisa opravimo z odprtokodno aplikacijo DBAN (Darik’s Boot and Nuke), poteka pa na sledeč način:

  1. trdi disk 3-krat prepišemo z naključnimi vrednostmi (U.S. Department of Defense Sanitizing – DOD 5220.22-M);
  2. trdi disk v celoti prepišemo z ničlami (zero fill);
  3. z aplikacijo CloneZilla na disk zapišemo vnaprej pripravljen operacijski sistem Ubuntu.

Opisani postopek zagotavlja izbris, ki mu ni kos noben znan postopek reševanja izbrisanih podatkov. Ker je sleherno območje na disku 3-krat prepisano, nato »izravnano« z ničlami, na koncu pa še spremenjeno v datotečni sistem ext4 in prepisano z okoli 6GB podatkov (Ubuntu), je praktično nemogoče, da bi končni uporabniki računalnikov lahko prišli do podatkov, ki so bili na disku pred postopkom brisanja.