Brisanje in varovanje podatkov

V dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene vam zagotavljamo trajni izbris podatkov s trdih diskov, ki nam jih podarite. Razumemo, da sta varovanje osebnih in poslovnih podatkov zelo pomembni, zato prav vsak trdi disk, ki prispe v našo delavnico v Ljubljani, trajno izbrišemo vseh informacij. Razumemo, da gre za zelo občutljivo področje, zato smo razvili lasten protokol izbrisa podatkovnih nosilcev VA-WOLF-1, po katerem brišemo trde diske. Tako našim donatorjem zagotovimo, da z računalnikov, ki jih podarimo, ne bo več mogoče dostopati do podatkov, ki so bili na trdem disku ob vaši predaji.

Ob donaciji opreme torej po potrebi izdamo tudi potrdilo o saniteti trdih diskov. Slednje je posebej pomembno za organizacije, ki bi sicer trde diske oddale v uničenje. Potrdila se nahajajo na podstrani Odpis osnovnih sredstev.

Postopek izbrisa opravimo z odprtokodno aplikacijo DBAN (Darik’s Boot and Nuke), poteka pa na sledeč način:

  1. trdi disk 3-krat prepišemo z naključnimi vrednostmi (U.S. Department of Defense Sanitizing – DOD 5220.22-M);
  2. trdi disk v celoti prepišemo z ničlami (zero fill);
  3. z naborom skript Proins na disk zapišemo vnaprej pripravljen odprto koden operacijski sistem Linux.

Opisani postopek zagotavlja izbris, ki mu ni kos noben znan postopek reševanja izbrisanih podatkov. Ker je sleherno območje na disku 3-krat prepisano, nato »izravnano« z ničlami, na koncu pa še spremenjeno v datotečni sistem ext4 in prepisano z okoli 20 GB podatkov (Linux), je povsem nemogoče, da bi končni uporabniki lahko prišli do podatkov, ki so bili na disku pred postopkom brisanja. Podrobnejši opis postopka se nahaja v dokumentu VA-WOLF-1