Vloga organizacij posrednic

V prvih treh letih izvajanja dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene smo razveselili okoli 1.500 prejemnikov. Veliko predaj je že v tem času potekalo v sodelovanju z dobrodelnimi, humanitarnimi in socialnoskrbstvenimi organizacijami kot so Centri za socialno delo, Rdeči križ, Karitas, Zveza prijateljev mladine in še mnoge druge. Glede na naše izkušnje, je tako posredovanje najbolj učinkovito, zato smo se odločili, da postane naša redna praksa.

Predaje računalnikov socialno ogroženim družinam in posameznikom od 1. septembra 2015 dalje izvajamo izključno v sodelovanju z organizacijami posrednicami.

S tem želimo opolnomočiti te, ki jim naša pomoč najbolj koristi, ti pa so pogosto že uporabniki vaših organizacij. Prosilce, socialno ogrožene, ki še niso vključeni v obstoječe celovite oblike pomoči, želimo spodbuditi, da se obrnejo po pomoč na organizacije, ki ste za to usposobljene ali veliko bolj izkušene. Mi to nismo. Menimo tudi, da je smiselno, da socialno ogroženim ne povečujemo stresa z dodatnim dokazovanjem njihovega statusa, kadar so ta neprijeten postopek že opravili, ko so se srečali z vami.

Zato vabimo k sodelovanju organizacije, ki lahko in zmorete prevzeti vlogo organizacije posrednice med prejemniki – družinami in posamezniki – ter nami. Obliki sodelovanja sta običajno dve.

V prvem primeru gre za vzpostavitev dolgoročnega sodelovanja. Vašo organizacijo vključimo v seznam organizacij posrednic, ki je dostopen na naši spletni strani. V tem primeru potencialni prejemnik (ki je ali pa bo morda postal vaš uporabnik) že na naši spletni strani pridobi vaš kontakt, na katerega se lahko obrne.

V drugem primeru gre za vzpostavitev enkratnega ali občasnega sodelovanja. Primeren je za organizacije, ki občasno izvajate aktivnosti pomoči oziroma vaša dejavnost ni take narave, da bi bilo smiselno objavljati vaš kontakt.

V obeh primerih je postopek sledeč:

 • Na elektronski naslov racunalniki@duh-casa.si nam posredujte predlog za sodelovanje, ali pa nam vaše podatke za uvrstitev v seznam organizacij zaupajte preko spletnega obrazca za priključitev organizacije – posrednice.
 • Seznanili vas bomo z našo dejavnostjo ter procesom predaje računalnikov prejemnikom, poslali vam bomo Potrdilo o seznanjenosti (dokument, s katerim prosilec dobi računalnik) in skupaj se bomo dogovorili za obliko sodelovanja.
 • Uvrstili vas bomo na seznam organizacij posrednic, objavljen na naši spletni strani, ali pa se bomo dogovorili za drugo obliko sodelovanja (enkratna akcija ipd.)
 • Potencialni prejemnik se na vas obrne s prošnjo po računalniku, ali pa vaše uporabnike o tej možnosti informirate vi sami.
 • Naročilo računalnika lahko poteka na tri načine:
  • Prosilcu predate izpolnjeno Potrdilo o seznanjenosti, s katerim se oglasi pri nas.
  • Na elektronski naslov racunalniki@duh-casa.si posredujete informacije o prejemniku (ime in priimek, naslov, telefonska številka ali elektronski naslov) ter morebitne posebne potrebe ali želje.
  • V preprosto spletno aplikacijo (še v nastajanju) vnesete informacije o prejemniku (ime in priimek, naslov, telefonska številka ali elektronski naslov) ter morebitne posebne potrebe ali želje.
 • Ko je računalnik pripravljen, prejemniku sporočimo (e-sporočilo ali sms), kdaj in kje ga lahko prevzame.
 • Predajo izvedemo in evidentiramo (št. računalnika in podatki prejemnika) ter vas o uspešni predaji obvestimo.

Predajo končnim uporabnikom lahko izvedete tudi organizacije posrednice, odvisno od našega dogovora.

Ker v vaših organizacijah izvajate različne storitve po različnih postopkih, nam prosim sporočite, če bi bilo smiselno postopek preoblikovati. Naša vizija je uporabljati le spletno aplikacijo, s pomočjo katere bo komunikacija med našo dejavnostjo in vami kar se da preprosta ter uporabniku prijazna.

Osebni podatki prejemnikov se beležijo izključno za namen evidence, nikjer jih ne objavljamo in z njimi ravnamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1).

Vabimo vas torej, da se pridružite rastoči skupnosti sodelujočih organizaciji, ki si pomagamo v pomoči najšibkejšim. Pri tem pa ne pozabite nase, naša dejavnost namreč nudi računalniško tehnično pomoč tudi neprofitnim organizacijam.