O naših računalnikih

Vsi podarjeni računalniki so opremljeni z odprtokodnim operacijskim sistemom Linux, ki je na voljo pod pogoji izbrane GNU GPL. Sistem je varen pred virusi, hiter, zanesljiv in povsem pripravljen za takojšnjo uporabo, saj že vključuje kopico programov za urejanje dokumentov, pregledovanje in urejanje slik, predvajanje videoposnetkov, brskanje po spletu in podobno. Dodali smo mu paket programov izobraževalne narave. V spletnem brskalniku smo uredili tudi zaznamke do poučnih in uporabnih spletnih strani z raznovrstnimi informacijami in storitvami.

Od l. 2019 na naše računalnike nameščamo več različnih različic (distribucij) Linuxa: KDE Neon, Mint 20, Pop!_OS in občasno še kako drugo, kadar ugotovimo, da je tako najbolje za uporabnika, in/ali strojno opremo. Programsko okolje pripravimo na način, da je uporabniku že na prvi pogled domače in prijazno. Videz spominja na vsem bolj znane Windows sisteme, zaganjalnik programov in orodja so na istih mestih, znane ikone že na namizju, namestimo večino aktualnih in trendovskih programov, prav tako na namizje dodamo osnovna navodila za uporabo, ki smo jih sami oblikovali (pdf datoteka PREBERI NUJNO!!!). Okolje tudi poslovenimo, oz. ga pripravimo v jeziku, ki ga prejemnik želi, če je ta jezik vsaj dostojno podprt. Omogočena je tudi podpora za aplikacije, ki sicer delujejo na Windows sistemih.

Od septembra 2016 do februarja 2019 smo nameščali 64-bitni operacijski sistem ChaletOS, ki temelji na Ubuntu 16.04. Avtor operacijskega sistema ChaletOS je programer Dejan Petrović iz Srbije. Pred tem smo uporabljali Ubuntu 10.04 (do l. 2012), 12.04 (do l. 2014) in 14.04 (do septembra 2016).

Prejemnikom naših računalnikov nudimo brezplačno tehnično podporo, ki je na voljo na e-naslovu podpora@duh-casa.si.