Na prostem

Pozdravljeni,

Kot ste verjetno opazil (in ne glede na naslov), smo dobili nove prostore v BTC, po zaslugi donacije ki nam je omogočila najem prostorov. O infrastrukturi z katero smo opremili prostore sem pisal že v zadnjem prispevku, potem pa smo ostali nekako tiho… Tudi sam ko iščem po spletnih straneh drugih društev, ponavadi pogledam kdaj je bil zadnji prispevek. Smo leta 2023, zadnji prispevek je datiran leta 2021… ne kaže dobro. 🙂

Osebno sem že čez dal nekaj organizacij v okviru katerih sem deloval in vem da se aktivnost v njih običajno pojavlja v valovih. Imaš tisti začetni zagon, ko se lotiš nečesa kar te navdihuje, potem pa ko se vsi sprijaznijo z zahtevnostjo praktičnega dela na nekem področju pa zanimanje nekoliko zamre. Imam prijatelja ki se je izobraževal specifično iz področja upravljanja neprofitnih organizacij in iz njegovih materialov je bilo razvidno da je ključnega pomena za nadaljnje delovanje med drugim tudi osebna motivacija posameznikov. Po domače — razlog zakaj ti osebno nekaj počneš.

Čeprav tale spletna stran izgleda mirno, pa se aktivnost v naši organizaciji nadaljuje. Imamo jedrno ekipo prostovoljcev, ki imajo razloge zakaj želijo še naprej delovati v društvu in čeprav imamo vsi veliko dela tudi izven tega (naprimer osebno sem polno zaposlen in imam tekom tedna, tako kot verjetno tudi vi, zelo malo prostega časa). En izmed razlogov zakaj vlagam tisto malo prostega časa kot ga imam v aktivnosti društva Duh Časa, je zato ker ne glede na to da živimo v dokaj temnih časih, verjamem v to da smo sposobni narediti tudi veliko dobrega za drug drugega. Verjamem, da je na tem potrebno delati, ker menim da je edino dobro kar doživimo v življenju, odvisno od doprinosa nekoga drugega, nekje, ki mu ravno tako ni nujno treba delati v dobrobit soljudi. Zato se moramo potruditi za drug drugega, da bomo imeli več dobrih stvari. (Z tem, mimogrede, vam namigujem da se nam lahko pridružite in nam pomagate, ker smo za prostovoljce vseeno precej obremenjeni in potrebujemo pomoč.)

Na prostem

Zelo podobna filozofija vlaganja v skupno dobro oziroma razvoj skupnih rešitev, pa je tudi razlog za obstoj odprtokodne programske opreme. O teh sem vam v tem blogu že veliko pisal, vendar postajajo zmeraj bolj aktualne, saj se društvo trenutno udejstvuje v projektu Na Prostem, ki ga izvaja skupina organizacij z finančno podporo Ministrstva za javno upravo. Cilj projekta je spodbuditi digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečati vključenost njihovih uporabnikov v informacijsko družbo. Z drugimi besedami, zadeva je namenjena za bolj navadne uporabnike računalnikov in naš namen je predstaviti uporabo odprtokodnih programov in ponuditi tudi izobraževanja za to. Kot običajno pri nas seveda dobite tudi sam računalnik.

Glede samih odprtokodnih programov sem vam želel pojasniti določene zadeve. Sam sem bil prisoten pri nekaterih oddajah opreme ob začetku delovanja društva, ko so nam prejemniki namigovali češ da jim dajemo brezplačno programsko opremo ker jih ne cenimo. Torej da bo jasno: Odprtokodne rešitve se ne uporabljajo samo zato ker so brezplačne. Sam delam v podjetju kjer je večina infrastrukture osnovana na odprtokodnih rešitvah, glavni razlog pa je da so to tehnologije prihodnosti. Živimo v času ko so celo nekatera podjetja ugotovila, da je pot naprej ta, da delamo na rešitvah kot družba skupaj, pomagamo drug drugemu. Za podjetje to prinaša prednosti, kot naprimer to da tako njegovi delavci postanejo nepogrešljivi strokovnjaki v uporabi opreme ki jo uporabljajo vsi. Vse najnovejše rešitve (telefoni, električni avtomobili, vesoljska tehnika, ipd) delajo na podlagi odprtokodnih rešitev, v katere so vlagala delo številna podjetja in prostovoljci po celem svetu. Ideja, da boš profitiral ker delaš na nečem kar obstaja samo na tvojem računalniku in boš ti to prodajal, je zastarela. Seveda se v Sloveniji nove ideje uvajajo počasi, ampak to ni nič novega.L Povem pa vam lahko, kot sem pisal že na starejših blogih, da headhunterji ki iščejo nove delavce, ta trenutek po celi Sloveniji zaman iščejo strokovnjake na področju programske opreme, ki jo mi brezplačno delimo na svojih računalnikih in o kateri se lahko  prosto vsak nauči vse.

Pa konec koncev bom rekel takole: Če ste pri nas prevzeli računalnik, ste najverjetneje to naredili zato, ker je vaš otrok potreboval računalnik. “Tehnologije prihodnosti” morda zvenijo kot nekaj potrošniškega, ampak v resnici je prihodnost samo bodoča sedanjost naših otrok. Tehnologije prihodnosti so torej tehnologije, ki jih bodo uporabljali vaši otroci. Vi morda ne razumete za kaj je to potrebno, ampak oni bodo. Zato jim moramo omogočiti dostop do tega. Morda boste našli nekaj motivacije vsaj v tem.

LP,
Jure