Odprta infrastruktura RSO

Pozdravljeni,

Četudi je naša delavnica v Ljubljani trenutno zaprta zaradi obnovitvenih del na OŠ Kolezija, kjer so nam do sedaj omogočali delovanje, mi ne počivamo, ampak še naprej delamo na tem, da se bo dejavnost RSO nadaljevala.

O odprtokodni eRSO aplikaciji in o načinu dela v Ljubljanski izpostavi sem vam na tem blogu že pisal. Skozi leta smo si prizadevali zagotoviti čim bolj optimalne in čim hitrejše postopke za pripravo osebnih računalnikov, da smo lahko v višku krize, ko je računalnike potrebovalo preko tisoč družin, na teden uredili pripravo in oddajo tudi preko sto računalnikov na teden.

V zadnjih tednih, ko smo še delali na hodnikih prostorov, ki so nam jih v uporabo odstopili v OŠ Kolezija, so se porodile zamisli da bi pospešeni način priprave računalnikov in dostop v evidenčno aplikacijo omogočili tudi drugim izpostavam RSO po Sloveniji.

S tem, ko smo izgubili dostop do prostorov zaradi obnovitvenih del, pa je to nenadoma postal celo pogoj za nadaljevanje dejavnosti. Prostore za nadaljnje delovanje v Ljubljani so nam omogočili v Športnem društvu Tabor, začasne prostore nam je ponudila tudi organizacija Računalniški Muzej v prostorih ene njihovih učilnic. Ti dve lokaciji bi tako lahko postali novi Ljubljanski izpostavi, če le bi imeli potrebno infrastrukturo.

Tu smo se torej sistemci projekta RSO srečali z izzivom, da projekt, ki je bil do nedavnega le zamisel, narisana na tabli, spravimo v prakso.

Želeli pa smo rešiti ta problem enkrat za vedno, zato smo kodo in dokumentacijo za pripravo infrastrukture tokrat objavili na Internetu pod odprto licenco:
https://gitlab.com/duh-casa/rso-mirror

Dokumentacija je pisana v angleščini, da bo infrastrukturo lahko uporabil tudi kdo, ki postavlja “RSO” organizacijo v tujini. Opremo za vse slovenske izpostave bomo seveda pripravili mi.

Vsaka izpostava dobi svoj strežnik, ki deluje usklajeno z glavnim RSO strežnikom (ki lahko obstaja v oblaku). Ta strežnik nudi vse potrebne storitve za delovanje posamezne izpostave: nudi varovano omrežje (v katerem imajo računalniki, ki se pripravljajo, dostop do eRSO aplikacije) ter dostop do sistema Proins (ki omogoča diagnostiko in hitro zapisovanje operacijskih sistemov Linux na diske).

Za zagon diagnostične aplikacije je potreben le CD ali USB ključ. Strežnik vsebuje hitre diske, ki omogočijo da se preko gigabitnega lokalnega omrežja posamezni računalnik postavi v roku cca 20 minut, kar nam omogoča da pripravimo več računalnikov v manj časa. Pa še to: kadar administratorji pripravijo novo različico diagnostičnega programa, ali pa operacijskega sistema za računalnike, se posodobitev lahko prenese na vse izpostave v Sloveniji v roku nekaj ur, brez da bi bilo potrebno kako ukrepanje, ali posebno znanje s strani vodje izpostave.

Vodenje evidence v skupni eRSO aplikaciji tudi zagotavlja, da ni nobene nepotrebne birokracije pri evidentiranju opravljenega dela, temveč je potrebno le neposredno sprotno beleženje, tako kot do sedaj to počnemo v ljubljanski izpostavi.

Ker časi pomenijo tudi delo od doma, smo za tiste sodelavce ki delajo od doma, pripravili firmware za routerje, ki omogoča oddaljeni dostop do eRSO aplikacije, v obliki prilagojenega operacijskega sistema OpenWRT.

 

Rešitev ki jo imamo je že delujoča in v roku nekaj dni bomo lahko opremili našo prvo začasno ljubljansko lokacijo v Računalniškem muzeju, potem pa se počasi spet vrnemo na delo in vam pripravimo računalnike. 🙂

LP,
Jure