Prosto do spleta

V Sloveniji deluje iniciativa za izgradnjo vseslovenskega odprtega brezžičnega omrežja wlan slovenija, ki se ji lahko priključi vsak – tako tisti, ki ima dostop do interneta, kot tudi tisti, ki ga nima. Gre za decentralizirano (mesh) omrežje, ki je v svetovni splet (lahko) povezano na več koncih.

wlanslovenija

Imam dostop

  • Če imate dostop do interneta in ste pripravljeni deliti svojo povezljivost, ste prijazno vabljeni, da pri sebi postavite točko omrežja wlan slovenija ter tako prispevate k rasti omrežja.

Nimam dostopa

  • Če se nahajate v območju signala omrežja wlan slovenija, je najbolje, da postavite eno točko še pri sebi. Tako boste lahko pridobili dobro povezavo z omrežjem, boljši signal pri sebi za osebno uporabo, pa še povečali boste domet obstoječe mreže.
  • Če ste izven območja signala in imate znanca, ki je pripravljen deliti svoj dostop do interneta v okviru wlan slovenija z vami in ostalimi v svoji okolici, se z njim lahko dogovorite za postavitev točke, ki je povezana do spleta (uplink). Eno postavite pri znancu, drugo pa pri sebi doma. Obe točki je potrebno namestiti tako, da je med njima vidno polje ali možen odboj (čista zračna linija do 200 metrov).

Več informacij najdete na spletni strani omrežja wlan slovenija https://wlan-si.net. Za vzpostavitev točke pa pišite na: talk@wlan-si.net