Filozofija Duh Časa

Pozdravljeni,

Predvidevam da se vsaj nekateri izmed vas sprašujejo kakšna je povezava med osnovno misijo društva Duh Časa in projektom kakršen je tale Računalniki za Socialno Ogrožene.

Društvo Duh Časa je Slovenska frakcija svetovnega gibanja Zeitgeist. To je ameriška tujka (nemška beseda), ki pomeni… duh časa. Ali drugače: Navdih časa v katerem živimo.

Zagovorniki gibanja menimo, da to da sodobna družba deluje po modelu eksponentne rasti, ni dolgoročno vzdržno in ni dobro za človeka. Menimo da je za naše dolgoročno preživetje, potrebno uporabiti na znanosti osnovan gospodarski model, ki bo namesto na fiktivni valuti, osnovan na dejanskih naravnih virih našega planeta. Kratko ime: Gospodarstvo, osnovano na virih.

Čeprav je gibanje Zeitgeist nastalo leta 2008, zgodovina ki vodi v te zaključke sega mnogo dlje v preteklost. V tridesetih letih prejšnjega stoletja (1930), se je v ZDA pojavila skupina inženirjev, ki je predvidela težave v družbi z katerimi se soočamo danes (populizem, revščina, škoda na okolju, nepotrebne vojne, nihanje gospodarstva) in predlagala družbeno ureditev kjer družbo vodijo tisti, ki imajo za odločitve potrebno strokovno znanje, namesto tistih ki so najbolj popularni. Ta ureditev je zaradi različnih propagandnih akcij trenutno razumljena kot nekaj negativnega: Tehnokracija. Eden teh Tehnokratov je bil tudi Jacque Fresco, ki je navdihnil avtorje filma Zeitgeist, ta film pa je nato navdihnil ustanovitev gibanja Zeitgeist.

Tehnokrati pa so nadaljevali svoje raziskave in poizkusili po znanstvenih metodah sestaviti gospodarski model ki bi bil dokazljivo dolgoročno vzdržen. Sistem ki so ga razvili se je imenoval Energetsko Računovodstvo — slednji bi namesto Evrov za valuto uporabil enoti kilovatna ura (kWh) oziroma Joule (J; oziroma BTU). Ta model je bil nekakšen predhodnik na virih osnovanega gospodarstva, kjer je bila logika da vsaka stvar potrebuje določeno količino energije da se izdela in s tem ko imamo toliko valute kot imamo energije, lahko kupimo točno toliko kot se lahko tudi dejansko izdela. Na virih osnovano gospodarstvo je evolucija tega modela, kjer imamo namesto le energije, za valuto vse potrebne vire in tako lahko kupimo točno toliko kot prenese Zemlja.

Leta 2005 je bila na Švedskem ustanovljena organizacija Mreža Evropskih Tehnokratov (sedaj Organizacija za Trajnost Zemlje), ki je poizkusila nadaljevati raziskave ki so jih začeli Američani v tridesetih in narediti model, ki bi ga bilo možno dejansko uporabiti v sodobni družbi. Organizacija je imela svoj čas tudi dva zelo motivirana člana iz Slovenije. 😉

Kar je manjkalo ameriškim tehnokratom je bil predvsem nek smisel za realizem. V raziskavah smo hitro ugotovili da je bilo pričakovanje Američanov da bo cel svet kar nenadoma zamenjal gospodarski model zato ker je bil naš boljši, zelo nerealno. Namesto tega smo predlagali model, kjer novi model posvojijo manjše specializirane skupine, kot so naprimer neprofitne organizacije, ki počnejo dejanske praktične stvari. Če je model dejansko boljši od tistega, ki ga uporablja preostala družba, bi moralo biti možno vzpostaviti model znotraj več neprofitnih organizacij in jih nato mrežiti z deljenjem njihovih virov, dokler ta mreža ne bi vključevala celotne družbe.

V društvu Duh Časa smo povzeli te ugotovitve in jih poizkusili spraviti v prakso. Tvorili smo več manjših specializiranih skupin, ki so se vsaka ukvarjala z svojim konkretnim, praktičnim projektom. Znotraj teh bomo poizkusili vzpostaviti na virih osnovano gospodarstvo in mrežiti naše vire z drugimi neprofitnimi organizacijami. Ena teh skupin je tudi ta ki se ukvarja z projektom Računalniki za Socialno Ogrožene.

Seveda praktično delo terja precej več časa kot teoretična razprava, tako da sem v zadnjih letih skoraj malo opustil ukvarjanje z vso to teorijo. Kar smo ugotovili sem zapisal v spletno stran resourcebased.org (v angleščini) v upanju da jo bodo tisti, ki jih tema zanima, našli. Vsake toliko me kdo ki verjame v to kar počnemo spomni na vse skupaj. Ne glede na to kaj prinaša prihodnost, upam da lahko trdimo da smo tekom vseh teh aktivnosti vendarle naredili kaj dobrega za človeštvo.

LP,
Jure