Kako lahko sodelujem?

V času pouka na daljavo in izjemno povečanih potreb po računalniški opremi na naše veliko veselje prejemamo nove pobude za različne oblike sodelovanja. Zato smo se odločiti pripraviti strnjen zapis o možnih načinih sodelovanja pri akciji zagotavljanja računalniške opreme šolajočim za namen pouka na daljavo:

Kratek opis dejavnosti

Kako lahko sodelujete:

1. Donacija rabljene računalniške opreme

2. Prostovoljska pomoč

3. Finančna podpora

 

Kratek opis dejavnosti:

Naša OSNOVNA DONACIJA za končnega prejemnika je sestavljena iz stacionarnega računalnika, ekrana, miške in tipkovnice.

Računalnik je opremljen s poslovenjenim odprtokodnim operacijskim sistemom in programi kot so Libreoffice, Teams, Zoom, Skype, Firefox, Chrome, Scratch ipd. Radi prisluhnemo povratnim informacijam s strani učiteljev, da računalnike kar se da ustrezno pripravimo. Žal pa programsko še tako brezhiben računalnik za sodelovanje pri pouku na daljavo ne zadostuje. Potrebne so še slušalke z mikrofonom, spletne kamere in pogosto tudi wifi mrežne kartice. Slednjega med donacijami rabljene opreme prejmemo le peščico, zato skušamo dodatno opremo pridobiti na trgu v sodelovanju z donatorji. Redkejše – a zelo zaželene – so donacije PRENOSNIH RAČUNALNIKOV. Ti so pogosto zelo primerni za družine, ki so v prostorski stiski. Za učinkovito sodelovanje v spletnih učilnicah potrebujejo le še slušalke z mikrofonom.

Pri posredovanju donacij šolajočim sodelujemo neposredno s šolami ali drugimi organizacijami, ki so aktivne na tem področju kot na primer: Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza prijateljev mladine Moste – Polje, Rdeči križ, Karitas, centri za socialno delo ipd. Trenutno (od marca letos do 15. decembra 2020) beležimo prek 1000 izvedenih donacij in še preko 500 nerešenih prošenj. Po objavi prispevka o našem delu v oddaji Tednik ugotavljamo, da so potrebe še večje.

Pogosto uspemo donirati le po en računalnik na družino, četudi je šolajočih v družini več; od več kot 500-ih šol smo bili v kontaktu le s približno stotimi. Res pa je, da nismo edini donatorji ter, da so kar nekaj opreme uspele šole mladim tudi posoditi.

Računalniki, ki jih doniramo, postanejo trajna last družine. V primeru tehničnih težav se vsi prejemniki lahko obrnejo na nas. Z veseljem jim pomagamo.

Prosilci se na nas obračajo preko elektronske pošte na naslov: racunalniki@duh-casa.si. Na tem naslovu sprejemamo tudi vsa vprašanja, vključno s prošnjami za tehnično podporo. Društvo ima lasten telefon 068 154 063 (donacija podjetja T2), dosegljiv ob delavnikih med 11. in 16. uro, ki pa je v obdobjih povečanega obsega dela pogosto prezaseden. Hvala za razumevanje.

 

Kako lahko sodelujete?

1. DONACIJA RABLJENE RAČUNALNIŠKE OPREME

Več na: https://racunalniki.duh-casa.si/donatorji/

Donacije organizacij:
Najbolj učinkoviti smo takrat, ko prejmemo donacije računalnikov s strani organizacij. Ti računalniki so praviloma zmogljivejši in istega tipa, kar nam precej olajša delo. Za namen donacije imamo pripravljeno dokumentacijo, ki jo lahko prilagodimo vašim potrebam. V dokumentaciji boste zasledili tudi naše zagotovilo, da skrbno in temeljito izbrišemo podatke s trdih diskov. V kolikor tako zahteva ureditev vaše organizacije, trde diske lahko izbrišete sami, lahko se poslužite tudi enega od naših postopkov brisanja. V kolikor nam čas in sredstva dopuščajo, se namreč lahko dogovorimo tudi npr. za komisijski izbris (več o tem v dokumentu VA-Wolf-1). Zelo bomo veseli tudi donacije ekranov, tipkovnic, mišk ter pripadajočih kablov.

Donacije posameznikov:
Donacije računalnikov, ki prihajajo iz gospodinjstev so zelo dragocene, vendar jih počasneje spravimo v obtok, saj gre za raznoliko opremo zelo različnih ravni kakovosti, pri kateri pa si je običajno treba vzeti več časa. Običajno velja, da računalnikov, starejših od 15 let skoraj ni “higienično” dajati naprej šolarjem.

Sprejmemo tudi vse vrste ploskih ekranov in TV sprejemnikov, miške, tipkovnice, laserske tiskalnike (s tonerji), zvočnike, optične čitalce, kable, pametne telefone, tablice in dlančnike, bralnike ipd. Uporabimo lahko tudi raznovrstne rezervne dele, trde diske, matične plošče, grafične, zvočne in mrežne kartice ipd.

Zaradi zastaranosti, ne sprejemamo ekranov in TV sprejemnikov s katodno cevjo. Prav tako ne sprejemamo inkjet tiskalnikov. Glede na obseg dela s posušenim črnilom popravilo ni racionalno. Poleg tega so kartuše glede na končni učinek predrage za našo ciljno skupino.

Prevzem donacij rabljene računalniške opreme:
Žal so naša sredstva omejena, zato smo vsem donatorjem, ki nam donirano opremo lahko dostavijo, zelo hvaležni. Opremo sprejemamo v naših delavnicah in zbirnih točkah. Predlagamo, da nas pred prihodom pokličete. Potrebovali bomo informacijo o količini (volumen) donacije ter terminu dostave. V kolikor nam opreme ne morete dostaviti vi, bomo skupaj našli rešitev (pišite nam na racunalniki@duh-casa.si).

vse lokacije z zemljevidi so objavljene na spodnji povezavi:

Seznam delavnic in zbirnih točk

V času epidemije vas prosimo, da upoštevate pravila za preprečevanje okužb.

Računalnike lahko pripravite tudi vi:
Na naši spletni strani smo v spomladanskem valu objavili navodila za pripravo računalnikov po postopku, ki ga uporabljamo tudi sami. Če ste le malce spretni in imate na voljo nekaj časa, lahko računalnike, ki jih nameravate donirati, pripravite tudi sami. Tako pripravljene računalnike lahko donirate neposredno šolam, lahko pa vam pri posredovanju donacije pomagamo mi (pišite nam na racunalniki@duh-casa.si).

 

2. PROSTOVOLJSKA POMOČ

Društvo Duh časa je registrirana prostovoljska organizacija, vse naše delo opravimo kot prostovoljci in smo veseli vsake pomoči. Med nami so izkušeni mentorji prostovoljcev. Lahko se pridružite prostovoljcem v delavnicah in zbirnih točkah, pokličite nas na zgoraj navedene telefonske številke. Sodelujete lahko enkratno, občasno ali redko, kakor vam volja in čas dopuščata. Sodelujete lahko na področju pridobivanja donacij računalniške opreme, zlasti s strani podjetij in organizacij, pri prevozu računalniške opreme in širjenju verodostojnih informacij o našem delu, pripravljanju računalnikov, sortiranju in pospravljanju. Zelo bomo veseli tudi kakšne nove zbirne točke ali celo delavnice. Šibki smo pri komunikaciji z javnostmi – vedno zmanjka časa, pa tudi kaka veščina več s tega področju bi v naših vrstah prav prišla (prenova spletnih strani, komunikacijski načrt in orodja ipd.). Preden se odločite za sodelovanje je pomembno, da premislite, koliko časa lahko namenite prostovoljstvu in pri čem ste pripravljeni sodelovati.

 

3. FINANČNA PODPORA

Zasebne donacije:
Delovanje našega društva lahko podprete z zasebno denarno donacijo na TRR: SI56 6100 0000 4583 888 (DH),
Društvo za trajnostni razvoj Duh časa, Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, koda namena: CHAR,
namen: računalniki za šolajoče.

Donacije organizacij:
Za organizacije, ki bi želele prispevati finančna sredstva, imamo pripravljeno donatorsko pogodbo. Zahvalimo se vam lahko z objavo logotipa (s povezavo na vašo spletno stran) na vstopni strani spletne strani naše dejavnosti ter z objavo na facebook straneh našega društva in dejavnosti. Donatorjem v dogovorjenem času pisno poročamo o porabi sredstev.
Pišite nam na racunalniki@duh-casa.si, dogovorili se bomo o vsem potrebnem.

facebook Računalniki za socialno ogrožene

facebook Društvo Duh časa

Poraba finančnih donacij:
Finančna sredstva namenjamo za stroške delovanja društva kot so administrativni stroški, stroški prevoza in prehrane za prostovoljce, orodje, material, opremo in potrebščine za delo v delavnicah. Naša želja je, da bi nekoč lahko pokrili vse potne stroške prostovoljcev in jih nagradili s skromno letno denarno nagrado. Posebej v tem letu pa nas zelo razveselijo tudi namenska donatorska sredstva za nakup manjkajoče računalniške opreme za šolajoče kot so slušalke z mikrofonom, spletne kamere, wifi ključki, SSD diski.
Porabo finančnih sredstev transparentno prikazujemo na naši spletni strani.

Hvala, veseli bomo vašega sodelovanja!

Člani in prostovoljci Društva Duh časa

Kontakt:
M: racunalniki@duh-casa.si
T: 068 154 063, dosegljiv med delavniki od 11. do 16. ure.