Kako do računalnika?

Upravičeni prejemniki računalniške opreme so socialno ogroženi posamezniki in družine šolajoči, upokojenci, invalidi in neprofitne organizacije. Socialno ogroženi posamezniki in družine dobijo našo podporo na podlagi dokumenta Potrdilo o seznanjenosti, ki ga prejmejo s strani socialnega delavca v organizaciji, ki prosilcu že nudi pomoč, npr. CSD, ZPM, Karitas, Stigma, Kralji ulice … (celoten seznam je tukaj).

Upravičenci prejmejo računalniški komplet, ki vključuje z odprtokodnimi programi opremljen osebni računalnik, monitor, tipkovnico in miško. Občasno imamo na voljo tudi prenosnike, tiskalnike, skenerje, zvočnike, slušalke z mikrofoni, kamere in drugo opremo.
O prenosnikih:
S slednjimi je veliko več dela, v našo dejavnost praviloma pridejo v slabem stanju (so polni prahu, baterije ne delujejo več, so zastarani ipd.), delo z njimi pa je veliko bolj zamudno. Komponente v prenosnikih so namreč stisnjene na zelo majhna območja, modeli pa se med seboj toliko razlikujejo, da zahtevajo unikaten pristop. Vse prenosnike (kot sicer tudi osebne računalnike) pred pripravo očistimo prahu, ki se nabere v notranjosti. Prah ovira učinkovitost hlajenja naprave, kar ji občutno skrajša življenjsko dobo. Postopek priprave prenosnika lahko traja od 2 do 6 ur, odvisno od zahtevnosti, določene s strani proizvajalca. Ker jih torej uspemo v primerjavi z osebnimi računalniki (dobimo jih več, delo z njimi pa nam vzame le 15-45 minut) pripraviti občutno manj, prenosnike podarjamo predvsem:

  • invalidom,
  • šolajočim s prostorsko stisko
  • beguncem, azilantom
  • staršem samohranilcem s prostorsko stisko

Za prejem prenosnika nas morate o tem predhodno obvestiti, socialni delavec pa naj vam na Potrdilo o seznanjenosti v polju Opombe doda zaznamek o potrebi po prenosniku skupaj s pojasnilom.

Če vaša socialna služba ne pozna naše dejavnosti in/ali nima Potrdila o seznanjenosti, nas povežite z njimi in bomo to mi uredili. Najbolje je, da njih usmerite k nam (naj nam pišejo na racunalniki@duh-casa.si, ali nas pokličejo na 068 154 063).  Potem jim mi predstavimo dejavnost in jih povabimo, da širijo našo pomoč naprej.

wlan slovenija:

Sodelujemo z neformalno skupino wlan slovenija, ki po vsej državi širi odprto brezžično omrežje. Tako vam lahko pomagamo tudi pri dostopu do spleta, če ga nimate. Če pa ga imate, vas vabimo, da tudi sami podprete širjenje mreže! Več na podstrani Prosto do spleta.

3S (Strežniki S Srcem):

Neprofitnim organizacijam, ki delujejo v družbeno korist nudimo podporo tudi pri strežniški tehnologiji. Strežniki s srcem je aktivnost, ki tem organizacijam pomaga pri vzpostavitvi strežniškega sistema za potrebe organizacije. Tudi za tovrstno pomoč nam pišite na racunalniki@duh-casa.si. Če bo v naši moči, vam bomo z veseljem pomagali.