Sedanjost in prihodnost

Pozdravljeni,

Mislim da sem vam po vsem tem času dolžen napisati kaj se je pri nas dogajalo v zadnjem času. Vendarle je ta koronski čas nekaj posebnega in verjetno ste zasledili tudi v novicah kaj o naših prizadevanjih na temo našega poslanstva.

Kot ste verjetno že prebrali na prvi strani, v času korone ko se vsi šolajo od doma, še toliko več družin nujno potrebuje računalnik, ki si ga ne morejo privoščiti. O potezi naše države da to situacijo izkoristijo za ustvarjanje še večjih razlik med nami, sem že pisal pred časom, pa ne bom več. Prepustimo politiko politikom: mi delamo računalnike. Zato vam bomo pomagali tako da delamo tisto, kar počnemo najboljše!

Na naše prošnje po donaciji odslužene opreme so se odzvala številna podjetja in nam podarila amortizirane računalnike stare le nekaj let. Donacija veliko medsebojno podobnih računalnikov nam pride zelo prav saj lahko na tak način poenostavimo pripravo — računalnikov ni več potrebno diagnosticirati in ugotavljati kaj je narobe, ker so povečini delujoči, potrebno jih je le opremiti z našo programsko opremo, preveriti delovanje in jih oblikovati v komplet ki ga je možno priključiti in uporabiti.

Čeprav kot piše na prvi strani, za oddajo računalnikov trenutno sodelujemo primarno z drugimi organizacijami in z šolami, so se v zadnjem času oddale blazne količine opreme. Upoštevajte da naprimer za šolo sprejeti donacijo 50 računalnikov ni nič posebnega. Vsakodnevno sem presenečen kako kupi kablov in opreme ki smo jih pripravili “izginejo” preko dneva.

Izvajanje predelav na tem nivoju seveda nujno potrebuje dober način dela, slednji pa je vezan na dobro aplikacijo za beleženje poteka predelave računalnikov. Tu se moram zahvaliti našim sodelavcem iz Štajerskega konca, ki so se odzvali in nam pomagali izpopolniti aplikacijo eRSO z ključnimi popravki, nekateri izmed njih še v razvoju, kateri so potrebni za uspešno uporabo aplikacije. Aplikacija je odprtokodna, tako da si lahko vsakdo naredi brezplačno kopijo ali izvedenko. Še vedno upamo da se bo še kdo drug lotil tega kar počnemo mi!

To pa je nekako tudi področje v katerem sva z sodelavcem Leonom trenutno najbolj aktivna. Delava na tem, da način dela še izboljšava, tako da bo naše omejeno število prostovoljcev, ki v trenutnih razmerah lahko delajo v prostoru ki ga imamo na voljo (ob upoštevanju ustrezne medsebojne razdalje in drugih obveznih ukrepov) pripravi čim večje število računalnikov.

Trenutno razvijava program, ki izboljšuje varen izbris podatkov donatorjev in namestitev Linux-a na diske, ki se nato lahko vgradijo v računalnike. Na računalnike nameščamo le najsodobnejšo programsko opremo, da se čim bolj izboljšamo uporabno vrednost računalnikov za prejemnike. Najnovejša programska oprema pa potrebuje tudi novejše pomožne programe da se ustrezno namesti. Tako imamo z našim obstoječim načinom dela še nekaj težav, ki jih bo ta novi program odpravil.

Med donacijami se znajde tudi računalniška oprema ki ni primerna za uporabo doma (preveč hrupna, je prezapletena za uporabo, ipd), slednjo pa lahko pri nas uporabimo za izboljšave infrastrukture, ki jo uporabljamo za pripravo računalnikov.

Z Leonom ciljava na to da se za pripravo posameznega diska ne porabi več kot 10-15 minut, s tem da je možno pripraviti tudi več diskov sočasno. Trenutno smo nekje na 20 minutah, vendar je optimizacija še v teku. Če vas zadeva zanima, tudi ta projekt je odprtokoden. Odprtokodna je tudi dokumentacija, v kateri smo (v angleščini) zapisali vse potrebne korake.

V tej točki bi omenil, da programska oprema, ki jo dajemo na računalnike vsebuje vse potrebne programe za razvoj in uporabo tovrstnih programov. Srčno upamo da bo dostopnost teh programov, navdihnila kakega mladega prejemnika računalnika, k temu da se bo začel ukvarjati z tovrstno tehniko. Osebno sem zaposlen v podjetju, kjer sicer na malo večjem obsegu uporabljamo iste tehnologije in pogosto tudi iste programe. Linux strokovnjaki so med najbolj iskanimi računalničarji tudi na Slovenskem trgu, pa tudi v svetu je v tem trenutno prihodnost. Če obstaja način kako se lahko nekdo v situaciji v kateri smo, dvigne iz revščine, je to verjetno z spoznavanjem računalništva in odprtokodne programske opreme.

Zavedam se seveda da to ni za vsakogar, vendar vam želim najboljše. Če uporabite podarjen računalnik zato da ustvarite nekaj novega, nekaj kar pred tem še ni obstajalo, bomo zaradi tega vsi na boljšem — v to verjamem.

LP,
Jure