Socialno ogrožene družine in posamezniki

Društvo Duh časa v okviru dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene nudi brezplačen prejem računalnika v prvi vrsti socialno ogroženim družinam in posameznikom. Sami nismo usposobljeni za delo na področju socialnega skrbstva, zato v postopku predaje družinam in posameznikom sodelujemo z drugimi dobrodelnimi, humanitarnimi, socialnovarstvenimi organizacijami kot so Centri za socialno delo, Rdeči križ, Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije …

Za pridobitev brezplačnega računalnika postopajte po sledečem postopku:

 • Na seznamu organizacij posrednic poiščite organizacijo, s katero ste bili v zvezi z vašo situacijo že v stiku.
 • Navedeni kontaktni osebi te organizacije sporočite vašo željo po prejemu računalnika v okviru dejavnosti Računalniki za socialno ogrožene.
 • Kontaktna oseba vam bo izdala podpisano in ožigosano Potrdilo o seznanjenosti.
 • Pokličite vam najbližjo izpostavo naše dejavnosti (glej: Lokacije) in se dogovorite za prevzem.
 • S Potrdilom o seznanjenosti pridete do nas in prevzamete računalnik.

Osebni podatki prejemnikov se beležijo izključno za namen evidence, potrebne za izvajanje dejavnosti, nikjer jih ne objavljamo in tudi sicer z njimi ravnamo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1). Informacije o obdelavi in varovanju osebnih podatkov: https://www.duh-casa.si/about/dokumenti/varovanje-osebnih-podatkov/

Če organizacije, s katero ste bili v zvezi z vašo situacijo že v stiku, ni na seznamu organizacij posrednic, jih o naši dejavnosti obvestite. S tem boste spodbudili njihovo sodelovanje z nami, kar bo potem koristilo še mnogim.

Če v zvezi z vašo situacijo še niste bili v stiku s katero od organizacij, ki pomagajo družinam in posameznikom v stiski, je edino smiselno, da to čim prej storite. Naša vloga je zgolj podariti računalnik in vam nuditi uporabniško podporo, omenjene organizacije pa vam lahko pomagajo še na mnogih drugih področjih, zato se te pomoči ne branite, saj je namenjena prav vam!

Pomembne informacije za prejemnike računalnikov:

 • Računalnike podarimo družinam in posameznikom v sodelovanju z organizacijami posrednicami.
  Naša dejavnost je namenjena zbiranju rabljene računalniške opreme in njeni  tehnični pripravi v korist socialno ogroženim. Izvajamo okoljevarstveno in humanitarno dejavnost, nismo pa vešči v nudenju celovite socialne pomoči. Zato naše potencialne prejemnike spodbujamo, da se vključijo v programe organizacij, ki vam tako pomoč lahko nudijo. Mnoge so že seznanjene z našo dejavnostjo (seznam) in že sodelujejo v vlogi posrednic. Če vaše organizacije še ni na seznamu, jo o tem informirajte. Posredujte jim informacijo o naši dejavnosti, naš kontaktni e-naslov je racunalniki@duh-casa.si in dogovorili se bomo za sodelovanje, ki bo koristilo tudi mnogim drugim posameznikom in družinam!
 • Vsaka družina ali posameznik lahko prejme le en računalniški komplet, razen v primeru večjega števila otrok oziroma drugih posebnih potreb, o čemer se pogovorimo skupaj z vašo organizacijo posrednico.
  Družine in posamezniki praviloma prejmejo po en računalniški komplet. Če sta v družini več kot dva otroka pa lahko podarimo tudi dva kompleta. V primeru, da bi rabili več kot en komplet, dodatno opremo (tiskalnik, skener, slušalke ipd.) ali v primeru drugih posebnih potreb, o tem obvestite kontaktno osebo organizacije posrednice. Količina opreme, ki vam jo lahko podarimo, je odvisna tudi od trenutne zaloge. Prenosnike imamo na voljo le občasno in v zelo majhnem številu, zato jih lahko prejmejo praviloma le ti, ki jih nujno potrebujejo (šolajoči, posebno velika stiska s prostorom ipd.). Prenosnike za šolajoče pripravljajo tudi v društvu Vez-je, zato vas vabimo, da se v takem primeru po pomoč obrnete tudi na njih.
 • Vsako oddajo računalnika evidentiramo (podrobnosti o računalniku, podatki o prejemniku …).
  Vsak računalnik, ekran, tiskalnik, trdi disk, ki ga pripravimo, opremimo z evidenčno številko in ob oddaji v evidenci povežemo s podatki o prejemniku. To nam bistveno olajša delo v primeru okvare ali druge tehnične pomoči prejemnikom. Hkrati zagotavljamo preglednost naše dejavnosti. Osebne podatke prejemnikov uporabljamo zgolj za lažje delovanje in jih varujemo v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1-UPB1).
 • Če prejeti računalnik ne deluje pravilno, se vam pokvari in podobno, lahko v delavnici ali zbirni točki, kjer ste ga prevzeli, prosite za tehnično pomoč.
  V primeru okvare ali nepravilnega delovanja prejetega računalnika, nas o tem obvestite. Obrnite se na delavnico ali zbirno točko, kjer ste ga prevzeli ali pa nam pišite na naslov racunalniki@duh-casa.si (navedite kraj prevzema in evidenčno številko računalnika na nalepki). Računalnik bomo brezplačno pregledali in poskusili odpraviti napako. Če to ne bo mogoče, bomo računalnik zamenjali z drugim. Možen je tudi prenos vaših starih podatkov, če le trdi disk ni uničen. Brezplačna tehnična podpora preneha veljati, če na računalnik namestite komercialen operacijski sistem na primer Windows, iOS ipd.
 • Računalniško opremo, ki je ne potrebujete več, podarite nazaj v dejavnost in bodite tudi vi sprememba, ki jo želite videti v svetu!
  Računalnike v naših delavnicah obnavljamo povsem brezplačno in jih ne prodajamo. Veseli pa smo vsakega podarjenega kosa rabljene računalniške opreme in vsakega centa donacije, ki jih zbiramo tudi v delavnicah v škatlicah za gotovinske donacije! Porabo sredstev transparentno predstavljamo na spletni strani Društva Duh časa. Verjamemo, da smo s tem del spremembe, ki jo želimo videti v svetu. Vsi skupaj smo odgovorni za boljši jutri. Zato računalnika, ki se pokvari, ali vam več ne služi ne vrzite stran! Prinesite ga nazaj v našo delavnico in poskusili mu bomo vrniti življenje ali pa ga uporabiti za rezervne dele. Računalniško opremo, ki je ne moremo usposobiti oziroma uporabiti, v skladu z Uredbo o ravnanju z odpadno elektronsko opremo ustrezno deponiramo v sodelovanju s podjetjema Aurenis d.o.o. in Interseroh d. o. o.

Če v rubriki Pogosta vprašanja in odgovori ne najdete za vas pomembne informacije, smo vam na voljo na elektronskem naslovu racunalniki@duh-casa.si in telefonu 068 154 063 ob delavnikih med 11. in 16. uro.