Donacija 1% dohodnine

Od 15. maja 2021 dalje lahko donacijo iz dohodnine namenite tudi neposredno našemu društvu! 

Za vas smo pripravili tale navodila. Če ne veste prav dobro za kaj pri donaciji dela dohodnine gre, si v nadaljevanju lahko preberete odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj. Hvala za zanimanje in seveda za vašo podporo!

 

Kako se nameni donacija iz dohodnine?

Donacijo namenite tako, da svojo odločitev sporočite pristojnemu finančnemu uradu. To lahko storite po elektronski poti ali s po pošti poslanim na papirju izpolnjenim in podpisanim obrazcem (Zahteva za namenitev dela dohodine za donacije).

Kako izvedem postopek oddaje vloge po elektronski poti?

 • Na spletni strani eDavkov kliknete na obrazec Elektronska oddaja.
 • V prvi stolpec vnesete davčno številko društva: 21328625.
 • V drugi stolpec vnesete številko med 1 in 0,1.
 • Kliknete na gumb Oddaj vlogo, preverite vpisane podatke in potrdite oddajo.
 • Če še nimate digitalnega dostopa, kar pogumno. Ni prav noben bavbav 🙂

 

Kako izvedem postopek oddaje obrazca po pošti?

Najbolj enostaven je postopek s pomočjo vprašalnika na spletni strani CNVOS-a.

Vam v pomoč smo opisali vse korake pri uporabi tega pripomočka:

  • Pri prvem vprašanju izberete odgovor: Posameznik/-ca, ki želi darovati del dohodnine.
  • Pri drugem vprašanju izberete odgovor: Želim poiskati organizacijo oziroma izpolniti obrazec za tisk.
  • Pri tretjem vprašanju lahko izberete odgovor: Išči po nazivu 
  • Nato vpišete: Društvo Duh časa.
  • Pokaže se vam rezultat, napis Društvo Duh časa, na katerega kliknete tako, da se zvezdica pred imenom in celotna vrstica obarvata. (Če ponovite iskanje, boste lahko dodali več organizacij, katerim razdelite svoj odstotek dohodnine.)
  • Pokaže se vam gumb Nadaljuj z odmero dela dohodnine, na katerega kliknete.
  • Pokaže se vam še en korak, ki ni pomemben, če namenjate le eni organizaciji, zato kliknete na gumb Nadaljuj s tiskanjem obrazca. (Ali pa popravite posamezne deleže če namenjate del dohodnine več organizacijam.)
  • Pokaže se vam obrazec za vpis vaših podatkov s pojasnilom, da se vaši podatki nikjer ne shranjujejo.
  • Pritisnete na gumb Prenesi obrazec. Na vaš računalnik se prenese in odpre pdf dokument, ki je že v celoti izpolnjen.
 • Obrazec natisnete, lastnoročno podpišete in pošljete na naslov finančnega urada, ki je zapisan na obrazcu.

 

Druga možnost je, da natisnete, izpolnite in pošljete obrazec objavljen na spletni strani eDavkov:

 • Vanj vpišete svoje podatke, pristojen finančni urad in datum.
 • V stolpec Ime oziroma naziv upravičenca vpišete: Društvo za trajnostni razvoj Duh časa ali krajše ime Društvo Duh časa.
 • V stolpec Davčna številka upravičenca vpišete: 21328625.
 • V stolpec Odstotek (%) vpišete številko med 1 in 0,1.

 

POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI:

Kaj je to donacija iz dohodnine?

Vsakdo, ki plača dohodnino, ima pravico, da 1 % dohodnine, ki jo za posamezno koledarsko leto plača, nameni organizacijam s statusom delovanja v javnem interesu po lastni izbiri.

Komu lahko namenim to donacijo?

Namenite jo lahko eni do desetim organizacijam s statusom delovanja v javnem interesu, ki so za vsako koledarsko leto posebej vključene v seznam objavljen na spletnih straneh Finančne uprave.

Kaj so to organizacije s statusom delovanja v javnem interesu?

To so neprofitne organizacije (najpogosteje društva, zavodi ipd.), ki so po posebnem postopku s strani posameznih ministrstev prepoznane kot organizacije, ki s svojim delovanjem pomembneje prispevajo k družbi na različnih področjih (npr. kultura, sociala, izobraževanje). Eno od področji je tudi razvoj informacijske družbe, na katerem je omenjeni status 23. decembra 2020 pridobilo tudi Društvo Duh časa.

Ali lahko namenim donacijo več organizacijam?

Seveda! Svoj 1 % dohodnine lahko namenite najmanj eni in največ desetim organizacijam.

To boste najlažje storili s pomočjo orodja/vprašalnika na spletni strani CNVOS, kot je opisano zgoraj. Obrazec lahko natisnete in pošljete na pristojen finančni urad ali pa podatke prepišete v elektronski obrazec.

Se bo moja dohodnina povečala, če vam namenim to donacijo?

Ne! Dohodnina, ki jo plačujemo, gre v državni proračun. Zakonodaja določa, da se 1 % plačane dohodnine nameni delovanju nevladnih organizacij. Dohodnina se torej ne poveča. Plačate enako v vsakem primeru, le da lahko, če želite, svoj 1 % namenite točno določenim prejemnikom.

Kaj se zgodi z 1 % dohodnine, če je ne namenim nobeni organizaciji?

1 % vaše dohodnine se v vsakem primeru nameni za delovanje nevladnih organizacij. Če je ne namenite sami, eni ali več točno določenim organizacijam, bo vaš 1 % dohodnine šel v t. i. sklad za nevladne organizacije, ki ga upravlja Ministrstvo za javno upravo.

Kako vem ali je bila moja donacija iz dohodnine upoštevana?

Organizacije, katerim ste namenili donacijo iz dohodnine, so navedene v informativnem izračunu dohodnine, ki ga prejmete vsako leto po pošti in v vašem elektronskem profilu (Podatki o zavezancih/Namenitev dela dohodnine) na portalu e-Davki (če ste dohodnino namenili elektronsko).

Ali moram vsako leto izpolniti ta obrazec?

Ne. Finančni upravi lahko le enkrat sporočite, komu namenjate 1 % vaše dohodnine. Vaša odločitev bo veljala dokler je vi sami ne spremenite oziroma dokler boste plačevali dohodnino. Lahko pa, če želite namenitev vsako leto spreminjate.

Tak obrazec sem za vas že oddal/a pred leti, zakaj moram oddati ponovno?

Naše društvo je pred leti sodelovalo v projektu, ki je bil namenjen temu, da se je nekaj donacij iz dohodnine prelilo tudi k prejemnikom, ki niso bili neposredni upravičenci. Projekt je vodil Sklad 05 – Ustanova za družbene naložbe. Projekt se je končal in donacij iz dohodninskega leta 2020 preko tega projekta naše društvo več ne bo prejelo. Če pohitite in oddate obrazec za FURS pred 31. majem 2021 boste to dohodninsko leto še lahko “rešili”. Namenitve oddane po tem datumu se bodo upoštevale za dohodninsko leto 2021.

Sam/a ne plačujem dohodnine. Ali vam lahko kako drugače pomagam pri tem?

Seveda. Dohodnino plačuje načeloma le ta, ki prejema plačilo za delo. Mogoče poznate koga, ki plačuje dohodnino (je zaposlen) in mu lahko predstavite naše društvo, dejavnost Računalniki za socialno ogrožene in tu opisan način, kako nameniti donacijo iz dohodnine.

Dohodnino sem že namenil/a drugim upravičencem. Ali vam lahko kako drugače finančno pomagam?

Seveda. Vedno nam lahko namenite neposredno donacijo z nakazilom na TRR SI56 6100 0000 4583 888, Društvo Duh časa, Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana. Več o tem na tejle povezavi.

Kljub navodilom imam težave. Mi lahko pomagate?

Z veseljem. Pišite nam na info@duh-casa.si (zadeva: dohodnina) ali pokličite na 068 154 063 (delavniki med 11. in 16. uro).