Povezovalna kartica telefonske centrale

Pozdravljeni,

Kot sem vam namignil v prejšnjem prispevku, v RSO občasno prejmemo tudi kakšen kos opreme, ki ni računalnik in ni primern za socialno ogrožene. Vseeno pa te opreme ne zavržemo, saj se zavedamo njene zgodovinske vrednosti, sploh za nekoga ki nekaj izdeluje in mu manjka točno dotični kos.

Tako je ena od stvari, ki smo jo prejeli in nato shranili, celotna analogna telefonska centrala! V tem prispevku vam bom opisal eno izmed kartic, ki sestavljajo to telefonsko centralo. Specifično gre za kartico katere naloga je medsebojno povezovanje dveh telefonskih central.

Kartica se vtakne v telefonsko centralo iz sprednje strani, tako da s sivi konektor na zadnji strani stakne z glavnim vodilom centrale. Na tem vodilu je v kombinacijah priključkov možno sočasno prenašati cca 65 tisoč sočasnih analognih telefonskih pogovorov. Vse kar ta kartica počne, je to da stanje na tem vodilu, prenese na drugo enako kartico, na drugi telefonski centrali, preko optičnega priklopa na sprednji strani.

Na kartici lahko vidimo več sklopov elektronike, ki opravljajo različne naloge.

Na spodnji sliki vidimo Motorola procesor, z 24kb ROM prostora za enostaven program, ter nekaj RAM čipov.

Desno zgoraj je temu dodan še en Motorola procesor iz sorodne družine:

Na veziju vidimo veliko lastniških SIEMENS signalnih procesorjev (DSP), ki počnejo neznano kaj, oziroma verjetno dekodirajo signale iz vodila:

Le-ti pa so povezani v FPGA čipe, ki jih je možno z nalaganjem programa nastaviti, da so kakršno koli vezije. V tem primeru gre verjetno za nekakšne ASIC-e, ki z veliko hitrostjo združujejo podatke večih DSP čipov.

Na sprednji strani je kot rečeno optični oddajnik, v katerega se diagnonalno vključi optični vodnik za povezovanje med centralami:

V kotu pa je skrito še pomožno vezije za sistemske funkcije, ki vsebuje dva kvarčna kristala za tvorjenje sistemskega takta (Motorola procesorji so 25 MHz), zeleno lučko ki nakazuje da je kartica vklopljena in rdečo lučko ki nakazuje da je prišlo do napake. Čip Actel je tovarniško nastavljen v poljubno vezije, z njim so si izdelovalci kartice zmanjšali število potrebnih komponent, da so izdelali vse potrebne funkcije.

Ne glede na zanimive sestavne dele in dejstvo da je oprema morala v svojem času stati celo premoženje, bi se v tej točki moral precej potruditi, da bi še našel kakšno uporabno vrednost za tole strogo namensko napravo, kar je verjetno tudi razlog zakaj je vse skupaj končalo pri nas.

Če pa doma postavljate analogno telefonsko centralo in vam manjka povezovalni modul, pa nas obiščite in se lahko kaj dogovorimo. 😉

LP,
Jure